Homepage    About    Articles    Gallery       Comments    Announcements    Blog    Contact      
CUSCO


SOUTH AMERICA    >>>   PERU

   CUSCO


Arequipa’dan Cusco’ya yaklaşık on saat otobüs yolculuğu ile geldim. Bu kadar lüks bir otobüs şirketini Peru’da bulmak oldukça şaşırtıcıydı. “Cruz Del Sur “otobüs firmasının adı.Otobüste diz üstü bilgisayarlarla internete bağlanmak bile mümkündü. Hizmet birinci sınıf olunca on saat yolculuğun nasıl geçtiğini anlamadım. Aslında galiba ben her şeyi Bolivya ile karşılaştırıyorum. Bu nedenle Peru’daki standartlar beni hep şaşırttı. Çünkü Bolivya’da bindiğim otobüsleri tanımlamak için kelimeler kifayetsiz kalır.




Cusco’ya gelince.. Gerçekten çok etkileyici bir şehir. Bana biraz Floransa duygusu yaşattı. Geniş caddeler, şık meydanlar ve bakmaya doyulmayacak güzellikteki eski binalar….




Kiliseler,tapınaklar ve nasıl tanımlayacağımı bilemediğim çok sayıda eski bina. Paket taşlı yolları, çiçekli meydanları ve meydanların etrafındaki şık kafeleri ile Cusco bir Avrupa kentini aratmayacak şıklıkta.








Plaza de Armas

Cusco, bir çanağın içine oturmuş. Etrafındaki dağlar, Cuzco’nun benzersiz güzelliğini katlıyor. Bir de buna inanılmaz güzellikteki gökyüzünü eklersek burası hiç unutulası bir yer değil. Latin Amerika’nın Katmandu’su diye tanımlanıyormuş. Cusco’da çok sayıda kolonyal bina var. Bunların ortak noktası avlulu olması.Bu avlulu binaların avlularında da buraya özgü ürünleri satan irili ufaklı çok sayıda dükkan var. Genellikle satıcılar Bolivya'daki yine kadınlar. Aslında burada herkes bir şey satıyor. Satıcıların biraz tacizkar olduklarını söyleyebilirim.




Geleneksel giyimli kadınlar lamaları ile birlikte fotograf çektirmek isteyenlere modellik yapıyor. Elbette bunun bir bedeli var. Turistlerden biri farkında olmadan 15 dolar harcadığını söyledi. Kişi başı 1 sole (50 kuruş). Ama birden bire birkaç kişi kareye giriyor ve ne verdiğinizi fark etmiyorsunuz.


Ben, bir lama ve bu iki kadından oluşan sevimli görüntüyü çektim. İki kadına birerden iki sole verdim. Kadınlardan biri sanki İngilizce biliyormuş gibi kendinden çok emin şekilde “1 sole for the baby” dedi. Fotografı çekmeden önce çok sempatik olan kadın fotograf sonrası neredeyse beni dövecekti. Oradaki bebeği fark etmemiştim bile.. Neyse fotograf çekerken dikkatli olmakta yarar var.

Cusco, 3416 metre yükseklikte İnka imparatorluğunun başkentliğini yapmış bir şehir. Taş işçiliğinde oldukça usta olan İnka’lar inanılmaz güzellikte duvarlar, tapınaklar yapmışlar.




Önemli bir deprem bölgesi olan Cusco’da İnka’ların yaptığı hiçbir bina depremden etkilenmemiş. Bazı duvarları zik zak şeklinde yapmışlar. Böylece duvarların depreme dayanıklığını artırmışlar.100 ton ağırlığında taş blokları insan gücüyle taşıyarak büyük geniş duvarlar inşa etmişler. Gerçekten çok estetik. Yap-boz oyununda parçalar nasıl birbirinin içine geçiriliyorsa taşlar da birbirinin içine oturtulmuş.


Herhangi bir sokak, inanılmaz güzellikteki inka duvarları..Çok sade, çok estetik ve çok sağlam. İnka mimarisi için kullanılan bir deyim var. "Azlık çokluktur" aslında ne güzel tanımlamışlar kendilerini.Bu deyimi yaşamın her alanına taşımak mümkün

Cusco’da en azından benim gördüğüm yerlerde asfalt yoktu. Her yer taş ve bu taşların büyük çoğunluğu İnka'lardan kalmış.

Cusco’daki kiliselere dışarıdan bakıldığında çok etkileyici. Çok sıkı bir taş oymacılığı var. Genellikle kiremit renginde. Aslını sorarsanız kiliselerin dışı içinden çok daha etkileyici. İspanyol’ların 16.yüzyılda gelmesiyele onlar da bu kiliselere bişeyler eklemişler ya da kiliselerin ve tapınakların içindeki altın ve gümüşü soyarak kendi ülkelerine taşımış. Kiliselerde taş işçiliğinin yanı sıra ciddi bir tahta oymacılığı da var.Çok detaylı, çok ince çalışılmış işler. Kiliselerle ilginç bir başka bilgi, Meryem Ananın(onlar sadece "Virgin" diyorlar) giysilerinin her hafta değiştiriliyor olması. Oldukça çok Meryem Ana heykeli var ve sandıklar dolusu elbise.. Bu da bir istihdam yaratmış olmalı.Büyüklerin evcilik oyunu olsa gerek..Bana komik geldi.

Cusco’nun içinde yapacak şey çok. Öncelikle ziyaret edilmesi gereken birkaç önemli yer var. Bunlardan biri “Qorikancha” yani Güneş tanrısı İnti'ye adanmış Güneş Tapınağı.


Güneş tapınağı ve Santa Domingo kilisesi


Ay, yıldız, ışık ve şimşeğe adanmış bir tapınak. Tapınağın içinde bunların hepsini gösteren altından yapılmış bir plaka var. İnka döneminde ışığın konumundan dolayı tapınağın güney duvarları altın ile kaplanarak tapınağın içinin aydınlatılması sağlanmış. Ancak İspanyollar kenti işgal ettiklerinde bu altını alıp ülkelerine göndermişler. Bu tapınağı da bugünkü adıyla Santa Domingo kilisesi haline getirmişler. Şimdi ikisi bir arada. Bu tapınakta zamanında önemli gökyüzü araştırmalarıda yapılıyormuş.


Güneş Tapınağının içi

Peru’daki kiliselerle ilgili diğer ilginç bilgi, kiliselerin içinde ayna olması. Bu özellikle belirtildi. Çünkü Avrupadaki kiliselerde bu özellik yokmuş.Avrupada çok kilise gezdim ama ayna olup olmadığına dair hiçbir gözlemim olmamıştı. Bu aynaların nedeni kişinin kendisi ile yüzleşmesini sağlamakmış. Kiliselerde resim vardır. Camilerde resime izin verilmez. Zira kiliseden camiye döndürülmüş mekanlarda kilise içindeki ikonların üzerinin kapatıldığını biliyorum. Resim de azıcık yüzleşmeye hizmet eder. İslamda yüzleşme yok demek ki.. Bu benim yorumum! Yanlışım varsa düzeltilmesi sevindirir. Aslında yazarken ne çok şey düşünüyor ve değişik ilişkiler kuruyorum. Bu da gezmenin faydaları.. Elbette okumayı göz ardı etmiyorum. Gezmek hem çok eğlenceli hem de çok öğretici! Bilmiyordunuz dimi benden öğrendiniz işte! :)

Bir başka gidilecek yer Cusco’da Catedral, "Plaza de Armas’" adlı verilen meydanın göbeğinde yer alan kampanaları ile çok zarif bir kilise. İçine gelince oldukça kitch. Taş,tahta, altın ve gümüş oymacılığının çok emekli işlerini görmek mümkün.Güzel olduğunu söylemek zor.


Plaza de Armas, Catedral

Bu kilisedeki bana göre en ilginç olan İsa’nın son akşam yemeğinde masadaki yemek “cuy” ya da hint domuzu.. Fare ailesinden gelen fare büyüklüğünde bir hayvan. Son akşam yemeğinde ayakları havada tabağın içinde yerini almıştı. Fare ailesinden geldiğini bilmek bile onu yememek için yeterli bir gerekçe. Burada evlerde besleniyormuş. Peru’nun önemli yemeklerinden biri..

Plaza de Armas’ın yakınında yer alan diğer bir kilise "Compania de Jesus". Ben içine girmedim ama uzun süre karşısında oturup ışığın kampanalar üzerindeki dansını izledim.


Plaza de Armas,Compania de Jesus

Bir başka ziyaret edilecek yer “Sacsayhuaman” tapınak kompleksi. İspanyollar güçlü duvarları nedeni ile kale sanmışlar. Güneş tanrısı İnti’ye adanmış, senelik İnti Raymi törenleri burada yapılıyormuş.


Sacsayhuaman


Sacsayhuaman, Cusco'yu yüksekten gören bir tepe üzerinde...

Cusco’dan da aynen Arequipa’da olduğu gibi çeşitli outdoor aktivitelerine katılmak mümkün. Rafting, ata binmek, bisiklet turları bunlardan bir kaçı.. Ayrıca şehir içinde çok sayıda müze var. Bunun yanısıra el işlerinin satıldığı marketler.Bu marketler, benim favorilerimin arasında.. Cusco sadece Machu Picchu’ya gitmek için gelinmemesi gereken bir yer. Çok keyifli ve sürprizlerle dolu bir şehir. Gelecek yazı Machu Picchu.İki gün sonra Machu Picchu’ya gideceğim. Rüya gibi! YUPPİ!

Temmuz 2009



CUSCO
4884


Comments

No comments for this post yet.







“An” dokunulmaz ve uçucudur! An, bu yüzden zamanın en önemli değer ölçütüdür. Fotoğrafın “altın ölçeğinde” ana dokunmak, yaşamın farkında olmakla eş anlamlıdır.

Ahmet Önel


  GREEK ISLANDS
  EUROPA
  ÜRDÜN
  DOĞA BİZİMDİR
  KÜBA
  KUZEY HİNDİSTAN
  UNITED STATES
  SOUTH AMERICA
  TÜRKİYE'DEN
  EGENİN KIYISINDAN
  BİRKAÇ FİLM ÜZERİNE...
  ORADAN BURADAN
  Gallery
      LİZBON
      ÜRDÜN/ PETRA
      KÜBA
      ÇOCUK OLMAK
      INDIA
      BARCELONA
      SOUTH AMERİCA
      UNITED STATES
      EUROPE
      GREEK ISLANDS
      FOCA
      FROM THE NATURE
      AYVALIK
      KARS
      MARDİN

© October 2015, GuzinTumer.com