Cochabamba, Bolivya'nin bir kaç büyük şehrinden biri. Kolonyal bir şehir değil. Oldukça fakir gözükmesine rağmen cok sayıda büyük pahalı jip gördüğümü söylemeliyim. Zengin cok zengin fakir cok fakir.Bu da belli bir yozlaşmayı haklı olarak beraberinde getirmiş. Zenginliğin nedenin de uyusturucu trafigi ile ilgili olduğu söylendi.Buranın devlet başkanı sosyalist gibi gözükmesine rağmen Bolivya´nin fakirleşmesine neden olmuş. Ben söyleyenlerin yalancısıyım. Coca yaprağı ekimini teşvik ediyormuş. Kısacası kara para, burada kücük bir grubun cok zenginleşmesine neden olmus.
Cochabamba´da yedi tane üniversite varmış. Bunlarında çogunluğu tıp fakültesi.Bu nedenle genç bir şehir Cochabamba. Bu şehirle ilgili aktarabileceğim en ilginç yer büyük pazarı. Çin malından,otantik dokumalara, hayal ötesi tropik meyve ve sebzelere kadar bir çok şey bulmak mümkün. Tam bir görsel şenlik. Satıcılar genellikle kadınlar..Pazarın kurulduğu yer, şehrin en fakir buna bağlı olarak en tehlikleli bölgesi. Hırsızlık korkusu ile tedirgin gezdim. Bu yazı şimdiye kadar hiç karşılaşmadığım ve sebze ve meyvelere adanmıştır.
Achojcha. Peynir ya da etle pişirilen bir sebze.
Papalisa.Burada çok çesitli patates var. Her biri değişik amaçla kullanılıyor. Papalisa bu patates çesitlerinden biri.
Kurutulmuş mısır.İki gün suda bekletildikten sonra tarçın ve karanfil ile kaynatılıyor.İndirmeye yakın şeker ve limon ilave ediliyor.Kahvaltıda sıcak tüketiliyor.Hiç sevmediğimi söylemeliyim.
Kurutulmuş mısırın ayıklanmış hali.
Lacoyote.Bir çesit kabak.Kızartılmıs kuru soğan, bezelye ve peynirle pişirliyormuş.
Yocan.Bir çesit kök.Haşlandıktan sonra tavuk ve etin yanında servis yapılıyormuş.
Tatlı patates.Haşlanarak ya da fırınlanarak etle yeniliyormuş.
Bu bir çesit tütsü,"Qhoa" Her yerde satılıyor. Her ayın ilk cuması evlerde yakılarak iyi şans getireceğine inanılıyormuş.Son derece kötü kokan bir tütsü. Yerlilerin geleneğinden bugüne taşınmış.
Chirimaja.Çok lezzetli bir meyve. Karpuz cekirdeğine benzer çekirdekleri olan yeme biçimi azıcık inciri andıran bir meyve.
Tumbo.Genellikle ezilerek meyve suyu yapmak için kullanılıyormuş.
Palmito.Haşlandıktan sonra salata yapmak icin kullanılıyor.Tatma şansım oldu. Guzel ama abartmaya gerek yok.Palmiye ağacının gövdesinden çıkarılıyormuş.Taze soğan ve domatesle salata hazırlanıyor.
Palmito ayıklanırken...
Tipik la Paz'lı pazarcı kadınlardan...
Bilindiği üzere kabak.Sütle pişirilerek püre yapılıyormuş.
Ananas bol ve ucuz.Sokaklarda soyulmuş olarak satılıyor.
“An” dokunulmaz ve uçucudur! An, bu yüzden zamanın en önemli değer ölçütüdür. Fotoğrafın “altın ölçeğinde” ana dokunmak, yaşamın farkında olmakla eş anlamlıdır.