Yapışkan sıcağı, şıpıdık terlikleri ile bir aşağı bir yukarı giden tatilcileri, duran rüzgarı ile katlanması zor bir yaz geçirdik Foça'da..Tatilcilerin beden dilleri ise onların mutluluklarını yansıtıyordu. Bana sorarsanız "eziyet gibi bir tatil" derim ben... Tatil / eziyet alın size bir oksimoron örneği... Tatilcilerin göz ardı ettiği bir mezalim vardı bu coğrafyada...
Tüm bunların üstüne denizi basan her boydaki deniz anaları "deniz bizimdir" edasıyla sakin sakin yüzerken denizi biz insanlara yasak etti. İnanılmaz sıcakta denizle yapılan erken vedalaşma bu yazı daha da katlanılmaz hale getirdi. Üzerimde deve oturmuş gibi gibi hissettiğim günlerde suyun öteki yakasına yapılacak gezi birdenbire önüme düştü. Evet yavaş yavaş yaz uykusundan çıkmanın zamanıydı.
Uzun ömürlü olan insanları ile tanınan "Ikaria" adasına ilk ziyaretimi gerçekleştirecektim.. "Neresi burası" dediğinizi duyar gibiyim.
Samos Kuşadasına 50 dakika mesafede bir ada. Ikaria adasına Samos'dan gidiliyor. Samos Ikaria adası arasındaki mesafe yaklaşık bir saat. Ancak bu bindiğiniz feribota göre değişiyor. Ayrıca uzunca bir yolculuğu göze aldığınız sürece Ikaria adasına gitmek için birçok seçenek var. Çünkü Atina Pire limanı ve Rodos adası arasında işleyen gemilere binerek de Ikaria Adası'na ulaşmak mümkün.
Ikaria adasına gelince küçük ve dağlık bir ada. Adını Ikarus'tan almış. Hikayesine gelince...
Atinalı mimar ve mucit Daidalus ve oğlu İkarus, Kralın emriyle bir kuleye kapatılır. Daidalus kendisi ve oğlu için bu kulenin penceresinden kaçmaya yarayacak balmumu ve kuleye ziyaretlerine gelen kuşların tüyleriyle bir çift kanat yapar. Babası; Ikarus'a uçarken zevkten kaçınması gerektiği ve uçmanın coşkusuyla güneşe yaklaşmamasını aynı zamanda da denize yakın uçup kanatların nemlenmesini engellemesi gerektiğini söyler. İkarus uçabilme özgürlüğü ile babasını dinlemez ve güneşe fazla yaklaşınca balmumu erir ve Ege Denizi'ne düşerek hayatını kaybeder. Düştüğü söylenen deniz, İkaria Denizi ve oraya yakın olan adanın adı da İkaria Adası olarak kalmıştır.
Bu kısa hikayedeki öğreti adalılar için yol gösterici olmuş mudur diye düşünmekten kendimi alamadım.
Şarap, sabaha kadar dans, turkuaz rengi denizde yüzmek, lezzetli yemekler zevkin sınırlarını genileştiyor gibi... Bu genişleyen zevk alanları Ikarus'un tersine adalıları yaşama sevinci ile taçlandırıyor. Siz ne dersiniz?
Evdilos kasabasının dışındaki bir duvarda ikarusu canlandıran bu grafitinin olduğu belirtildi. Fotograf internette alınmıştır.
Ada'nın iki limanı var. Biri kuzeyde Evdilos diğeri ise güneyde yer alan Agios Krikos. Ve bu limanlardan adını alan iki görece büyük kasabası var.
Biz dört geç kadın Samos'un Vathi limanından Ikaria Adası'nın güneyinde yer alan Agios Krikos'a gittik. Oradan da limana taksiyle beş dakikalık mesafede olan Therma köyüne ulaştık. Bu köyde konuşlandık.
Agios Krikos küçük bir yerleşim yeri. Sadece duyduğum dilin müziğinin değişmesi başka bir ülkede olduğum duygusunu yaşattı.
Therma'ya gelince tertemiz küçücük bir köy. Bir kaç kafesi ve lokantası olan sakin bir yer....Aslında bu sakinliğine de çok aldanmamak lazım.
Zira ada panayırları, danslı geceleri ile ünlüymüş. Yaz akşamlarında düzenlenen müzikli festival ve panayırlarıyla sabaha kadar dans ederlermiş.
Bu videoyu bizim gittiğimiz bir şenlik gecesinde ben çektim.
Turizm sezonunda epeyce ziyaretçisi olduğu söylendi.
Adadaki yaşlıların ömürlerinin uzun olmasının gerekçelerinden birinin de bu dans etme alışkanlığı olduğu söylendi. Yaşlıların hareket kabiliyeti oldukça yüksek gözüktü bana da..Hareket yaşlılığı geciktiren önemli faktörlerden biri...
Therma bir kaç sokaktan oluşmuş, tepelere kondurulmuş evleri ile oldukça küçük bir köy...
Therma'nın az sayıdaki sokaklarında yürürken her an karşınıza bornozlu, yaşı kemale ermiş biri çıkabilir. Bu dağlık adanın kaplıcaları ile ünlü köyündeydik zira...İki kaplıcası var. Bu yüzden her daim ziyaretçisi olan bir yer...Ben çok sevdim. Sakinliği, turkuaz denizi, güzel yemekleri ile bana çok iyi geldi.
Ada'yı cazip kılan özelliklerden biri de şarabı. Ikaria, bağları ile ünlü bir ada. Özellikle tükettiğim beyaz şarapların tadı hala dağımda...Ağızda bıraktığı lezzet, hoş kokusu ile bende sürekli içme isteği yarattı.
Burada yaygın biçimde bağcılık yapılıyor. Şarap tadım yerleri var. Ancak bu üretim merkezlerinin çoğunda kimyasal kullanıldığı söylendi. Ev şarapları çok güzel. Bakkallarda plastik şişe içinde satılıyor. Daha önce hiç görmediğim bir satış biçimi de bizdeki meyve suyu kaplarına benzer kapların içinde bir ve beş litrelik olarak satılan şaraplar. Bu kaplarda satılanların ağzını açtığınızda yapay bir koku geliyor. Ikarıa adasına gidecekseniz siz siz olun ev şarabından vazgeçmeyin.
Ada'nın bilinen markalarından biri "TSANTIRIS"'
Bilindiği üzere Yunan adasına gidince çoğunlukla deniz ürünü yenir. Biz de her zaman olduğu gibi üstümüze düşeni yaparak görevimizi yerine getirdik. Bu deniz ürünlerini eşlikcisi meşhur "greek salad" bu ünü neden hak ettiği konusunda tereddütlerim var. Salatalık, domates, üzerinde bir kaç halka kırmızı soğan üstünde kalitesi en düşüğünden bir beyaz peynir...Ucu açık bir tartışma konusudur. Ben aradan çekiliyorum.
Bütün ızgara kalamar çok yaygın değil bizim coğrafyada... En azından bildiğim kadarıyla...Yunan adalarında oldukça popüler...
Sardalyayı ızgara yaptıktan sonra maydanozlu zeytinyağ içinde servis ediyorlar. Sardalyayı sevmeyen biri olarak bu servis biçimi onu benim için daha yenilebilir hale getirdi.
Menüde kabak köftesi ve domates köftesi olarak yer alan bu yemek ya da meze benim için oldukça lezzetliydi. Domatesten ve kabakdan yapılan bu köftelerin içinde pirinç vardı. Köfteyi çağrıştıran tek özellikleri yuvarlak olmaları. Kabak köftesinin çakma mücver olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.
Yazarınız olarak yemek ve mezelerde ciddi bir ortaklık olduğu için daha fazlasını yazmaya gerek olmadığına karar verdim. Söylemeyi unuttuğum önemli bir lezzet için bir parantez açmak isterim. Kızartma peynirlerinin en lezzetli böreklere taş çıkarttığını söylemezsem haksızlık olur. Burada aynı malzemeyle bu lezzetin yakalandığına şimdiye kadar tanık olmadım. Yazarınız kendi verdiği kararı kendi bozdu. Affola!
Adada araba kiralamak şöförlü ya da şöförsüz olarak mümkün. Ada dağlık ve yollar virajlı olduğu için biz şöförlü bir araba kiralıyarak Therma'ya on kilometre mesafedeki Faros'a gittik.
Faros şahane denizi, ucuz sayılabilecek lezzetli yemekleri ile Ikaria Adası'nda gidilmesi gereken yerlerden biri...
Yazıyı bitirme zamanı geldi. Ömrün uzunluğu ile belgesellere konu olmuş bu adayı ziyaret etmek benim için keyifliydi. Şimdiye kadar ziyaret ettiğim adalardan farklı yapısı ile daha az turistik bir ada gibi göründü. Turizm, turistik, turist kelimelerini bile artık duymaya tahammül edemezken böyle bakir bir adayı ziyaret etmek benim için oldukça hoş bir deneyimdi. Uzun yıllar önce turizmin öneminden söz edilirken " bacasız fabrika" tanımı kullanılırdı. Şimdi ise "turizmi" en kötü fabrika atıklarını çıkaran ürettiğinden çok yok eden fabrika diye tanımlardım. Ikaria gibi bakir adalara ve sıcacık yardım sever insanlarına selam olsun.
Foça
1.Ekim.2023
Hamiş: Netflix üzerinde "100Yıl Yaşamak Mavi Bölgelerin Sırları adlı dizide üçüncü bölüm Ikaria Adası hakkında.
Ikaria… Yazınızı okuyunca hemen orada olmak, ev şarabından ve deniz ürünlerinden tatmak istedim. Elinize gözünüze sağlık.
“An” dokunulmaz ve uçucudur! An, bu yüzden zamanın en önemli değer ölçütüdür. Fotoğrafın “altın ölçeğinde” ana dokunmak, yaşamın farkında olmakla eş anlamlıdır.