Anasayfa    Hakkımda    Yazılar    Galeri    Videolar    Yorumlar    Duyurular    Blog    İletişim      
PUCON


GÜNEY AMERİKA    >>>   ŞİLİ

   PUCON


Pucon, Villarica gölü ile aynı isimli aktif volkanın eteğine kurulmuş sevimli ve küçük bir yerleşim yeri. Şili’de, küçük hostel sahipleri otobüs terminalinde müşteri bulmak için bekliyor. Elimde gideceğim hostelin adresi olmasına rağmen oradaki temiz yüzlü hatunlardan birinin davetine otomatik olarak cevap verdim. Gittiğimiz yer temizcene bir gecekondu desem yeridir. Hostel sahibi iyi. Beni mutlu etmeye çalışıyor ama nafile! Neyse bir gece kaldım. Ve Pucon’la ilgili ilk izlenimim tahmin edilebileceği üzere kötüydü.

Hostelimi değiştirip kasabaya şöyle bir göz attığımda çok sevdim.Dumanı üstünde kardan şapkası olan bu volkanın sempatik görüntüsünün dışında kasabaya sıcak su kaynakları kazandırmış.










Buraya gelinme nedenlerinden en önemlisi volkan tırmanışı.. Benim için oldukça zor olduğu için gitmedim. Ama aklımın kaldığını söylemeliyim. Burada çok sayıda uyarı levhası gördüm. Volkanın coşması halinde yapılacaklar hakkında.. Tüten volkanın eteğinde sakin sakin yaşıyor buranın halkı..Eminim o tüten volkana da şükrediyorlar. Zira önemli bir ekmek kapısı…

Kasaba oldukça güzel. Etrafı dağlarla çevrilmiş. Şimdiye kadar olan yolculuğumda en çok tekrarladığım şey -diğerleri gibi- buranın da çok yeşil olması.

Buraya turistleri yakalamak için her şey yapılmış. Önünden geçtiğim tüm restorantlar sundukları lezzetli yemeklerin ötesinde atmosferleri ile insanı çağırıyor.Hoşuma giden panolardan biri. Çok severim başarılı reklam panolarını.Bu panolar bana elbette -iyi olanları- poster gibi gözükür.Buradaki sitilize volkanı çok sevdim. Her yerde görülebilecek cinsten ama onun farkı ağacın üzerine yapılmış olması. Burada buna benzer çok çalışma var.Ağaç her yerde kullanılmış. Bu kullanım biçimi buraya çok yakışmış.




Ufacık bir not da ısınma sistemleri ile ilgili. Maalesef merkezi ısıtma sistemi yok. Büyük sobalar var her yerde...Fakat hostellerde odalarda herhangi bir ısıtma düzeneği yok. Soba veya kuzine çok hoş ama.Yorgun günün ardından odalarda ısıtma sistemi beklenen bir şey...En azından benim bekledğim.


Los Pozones

Buradaki en hoş şeylerden biri yıldızların altında doğal sıcak su kaynaklarına girmekti. Gece turları düzenleniyor. İnanılmazdı. Her yeri unutulmaz kılan birşey var. Gece sıcak su kaynağına girmek burasını benim için unutulmaz yapacak. Volkan tırmanışı yapmış olsaydım. Belki o unutulmaz olacaktı.


Los Pozones'e bir kez daha gittim. Geceden sonra bu sefer gündüzü tercih ettim. Bir ormanın içine yerleşmiş bu kaplıcada sıcaklıkları farklı olan bir kaç doğal havuz var. Bu havuzların içinde doğanın sesini dinleyerek insan saatlerce kalabilir .. Burası herkesin önerdiği bir yerdi. Gece ayrı güzeldi gündüz ayrı.. Burada çok sayıda termal var.Gelenlerin bir çoğu bu termal havuzlar için geliyor.




Aslında And dağları ile ilgili bir gözlemimi de söylemek isterim. Genellikle Latin Amerika deyince aklımıza "Machu Picchu" gelir. Çünkü oranın satışı çok yapılmıştır.Oradaki dağ havzası çok etkileyici gelir hepimize. Gökyüzüne uzanan dağlar ve yoğun orman… Beni oraya çeken kalıntılar mıdır coğrafi yapılanma mıdır diye kendime sorduğumda dürüstçe söylemek gerekirse öncelikle doğa ya da coğrafi yapılanma derim. Aslında benim buralarda şimdiye kadar gördüğüm And Dağlarının uzantıları hep çok etkileyici idi. Gökyüzüne gerinen, keskin sivrilikleri olan dağlar. Dağdan öte kaya gibi gözüküyorlar Volkanik bölge olduğu için muhtemelen granitten yapılmışlar. Bunların hepsini anlamak mümkün. Bu kadar yükseklikte bu denli yoğun ormanı anlamak mümkün değil.

Bir başka notta buradan bu bölgedeki yerlilerle ilgili. Pucon ve yakın çevresi Şili’de yaşayan, en büyük nüfusu kaplayan Mapuche’lerin en yoğun olduğu bölge..Bakalım görmek için şansım olacak mı?


Her yerin gerçek sahipleri gibi buranın da yerlileri zamanla burada azınlık olarak kalmışlar.Kötü yaşam koşullarına mahkum olmuşlar. Ama hediyelik eşya dükkanlarında ağaçtan yapılmış heykelleri baş köşede yerini alıyor. Onların oldukları bölgelere turlar düzenleniyor. Onlara ekmek yok ama sonradan gelenler onların yaşam biçimlerini meraklılara göstererek yeni bir iş kapısı oluşturmuşlar. Bu da küçük bir not olsun.





M@yra Hostel,Brasil, 6000 Pesos



PUCON
4399


Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yazılmamış.







“An” dokunulmaz ve uçucudur! An, bu yüzden zamanın en önemli değer ölçütüdür. Fotoğrafın “altın ölçeğinde” ana dokunmak, yaşamın farkında olmakla eş anlamlıdır.

Ahmet Önel


  YUNAN ADALARI
  AVRUPA
  ÜRDÜN
  DOĞA BİZİMDİR
  KÜBA
  KUZEY HİNDİSTAN
  AMERİKA
  GÜNEY AMERİKA
  TÜRKİYE'DEN
  EGENİN KIYISINDAN
  BİRKAÇ FİLM ÜZERİNE...
  ORADAN BURADAN
  Galeri
      LİZBON
      ÜRDÜN/ PETRA
      KÜBA
      ÇOCUK OLMAK
      HİNDİSTAN
      BARCELONA
      GÜNEY AMERİKA
      AMERİKA
      AVRUPA
      YUNAN ADALARI
      FOÇA
      DOĞADAN
      AYVALIK
      KARS
      MARDİN

© Ekim 2015, GuzinTumer.com